دراین روزها کمتر کسی وجود دارد که با سیستم عامل اندروید و ای او اس آشناییت نداشته باشد. در طی سال های گذشته سیستم عامل های مختلفی دجود داشت، اما در حال حاضر بیشتر دستگاه‌های هوشمند معروف در سراسر دنیا، با سیستم عامل اندروید عرضه می‌شوند.

سیستم عامل چیست؟

سیستم عامل، یک نرم افزار کامپیوتری است که برای یکپارچه سازی منابع سخت افزاری و نرم افزاری کار می‌کند. بنابراین، سیستم عامل به انواع سخت افزار کمک می‌کند تا در کنار یکدیگر کار کرده و در عین حال بستری برای انتقال اطلاعات و بخش‌های نرم افزاری فراهم می‌کند. بنابراین، سیستم عامل Android در گوشی‌های هوشمند، به‌عنوان مدیر، عملکرد سخت‌افزار گوشی و برنامه‌هایی که روی آن نصب کرده‌اید را کنترل می‌کند.

اندروید چیست؟

اندروید یک سیستم عامل موبایل است که در حدود 13 سال پیش، توسط شرکت گوگل توسعه یافته و از آن زمان تاکنون در انواع گوشی‌های هوشمند و تبلت‌های مختلف، به کار رفته است. با این که شرکت گوگل مالک این سیستم عامل است، آن را به عنوان یک فناوری Open Source (منبع باز) در اختیار عموم قرار داده و حتی استفاده تجاری از آن نیز رایگان است. همین امر، سیستم عامل اندروید را از سیستم‌عامل‌هایی مانند iOS، MAC OS و Windows که همگی پلتفرم‌های Close Source هستند، متمایز می‌کند.

اندروید محبوب‌ترین سیستم عامل جهان است. برآوردها نشان می دهد که این سیستم عامل روی 2.5 میلیارد دستگاه در سراسر جهان فعال بوده و این پلتفرم با داشتن بیش از سه میلیارد کاربر، حدود 39 درصد از کل جمعیت جهان، را به جامعه کاربران خویش افزوده است. محبوبیت این سیستم عامل، حتی از سیستم عامل iOS اپل و Windows مایکروسافت نیز بیشتر است. بیش از سه میلیون برنامه کاربردی برای سیستم عامل Android وجود دارد که اغلب آنها را می‌توان در فروشگاه رسمی Google Play یافت. اما برخی از آنها نیز در وب‌سایت‌های مختلف عرضه می‌شوند و می‌توان به سادگی آنها را دانلود و نصب کرد. این تنوع، تلفن‌های اندرویدی را بسیار قدرتمند کرده، اما به همان میزان نیز آنها را نسبت به ویروس‌ها و دیگر بدافزارها حساس می‌کند.

آیا سیستم عامل Android تنها برای دستگاه‌های موبایل طراحی شده است؟

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که اندروید، سیستم عاملی برای دستگاه‌های موبایل است. اما این تمام ماجرا نیست! با این که شمار زیادی از اکثر دستگاه‌های اندرویدی را گوشی‌های هوشمند تشکیل می‌دهند، تبلت‌ها، ساعت‌های هوشمند و حتی تلویزیون‌ها نیز از این سیستم عامل بهره می‌برند. اما اندروید در ساعت‌های هوشمند چگونه ظاهر می‌شود؟ اگر ساعت هوشمند شما از سیستم عامل Wear OS بهره می‌برد، یعنی سیستم عامل آن مبتنی بر اندروید است. به عبارت بهتر، زمانی که یک شرکت، اندروید را با کمی تغییر (تغییرات ناچیز روی کد اصلی اندروید) روی دستگاه‌های خود ارائه می‌کند یعنی یک سیستم عامل مبتنی بر اندروید طراحی کرده است.

علاوه بر این‌ها، یک پلتفرم تلویزیونی با نام Android TV وجود دارد که با استفاده از سیستم عامل اندروید کار می‌کند. در این میان، Android Automotive به عنوان یک نرم‌افزار مبتنی بر اندروید، در وسایل نقلیه به کار می‌رود. توجه کنید که Android Automotive را با Android Auto اشتباه نگیرید. Android Auto، پلتفرمی است که تلفن‌های هوشمند را با سیستم داشبورد خودروهای مختلف ادغام کرده است. علاوه بر سیستم عامل‌های مبتنی بر اندروید، سیستم عامل‌های دیگری نیز وجود دارند که مبتنی بر اندروید نیستند، اما از اجرای برنامه‌های اندرویدی پشتیبانی می‌کنند. نسخه‌های جدید سیستم عامل کروم، این امکان را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. بنابراین تقریباً تمام کروم‌بوک‌های موجود در بازار از برنامه‌های اندرویدی نیز پشتیبانی می‌کنند. از اواخر سال 2021 میلادی نیز نسخه 11 سیستم عامل ویندوز از برنامه‌های اندرویدی پشتیبانی خواهد کرد.

تاریخچه اندروید

اندروید به عنوان یک نرم افزار دوربین شروع به کار کرد. در سال 2003 میلادی، اندی روبین و اعضای تیمش، اندروید را با استفاده از کد اصلی لینوکس به عنوان یک سیستم عامل Open Source توسعه داده و به یک سیستم عامل جهانی که همه شرکت‌های سازنده دوربین بتوانند از آن استفاده کنند، تبدیل کردند. در طول توسعه این سیستم عامل برای نسخه‌های جدیدتر، روبین متوجه شد که گوشی‌های هوشمند آینده جالبی دارند و اندروید را به گونه‌ای تغییر داد که به عنوان یک سیستم عامل موبایل عمل کند. این ایده برای سرمایه گذاران جذاب نبود زیرا در آن زمان سیستم عامل‌های ویندوزفون، سیمبین و … بازار را در اختیار داشتند. همین امر موجب شد که روبین و تیمش با کمبود سرمایه مواجه شده و فرآیند توسعه این سیستم عامل را متوقف کردند.

در نهایت، هدیه سخاوتمندانه شخصی به روبین، اعضای تیم او را در کنار یکدیگر نگه داشت و پس از توسعه سیستم عامل اندروید موبایل در سال ۲۰۰۵ میلادی، گوگل آن را به قیمت ۵۰ میلیون دلار خریداری کرد. تیم توسعه دهنده اندروید زیر نظر گوگل برای پیشبرد سیستم عاملی کار کرد که به خوبی روی انواع تلفن‌های همراه عمل می‌کرد. با این حال، در سال ۲۰۰۷ میلادی، ورود گوشی آیفون به بازار، اعضای تیم روبین را بر آن داشت تا سیستم عامل اندروید را تغییر دهند و امکان استفاده از آن در گوشی‌های لمسی را فراهم آورند. به این ترتیب، HTC Dream، به عنوان اولین تلفن هوشمند و لمسی اندرویدی تولید شد. از آن زمان تاکنون میلیون‌ها گوشی اندرویدی طراحی و روانه بازار شده و اندروید به عنوان محبوب‌ترین سیستم عامل در جهان شناخته می‌شود.

سرویس گوگل پلی اندروید چیست؟

هسته اندروید، Open Source است. این نرم افزار به عنوان بخشی از پروژه متن باز اندروید که در اصطلاح AOSP نامیده می‌شود، قرار می‌گیرد و نسخه خالص و ابتدایی اندروید است. با این حال، اندرویدی که شما در گوشی هوشمند خود می‌بینید، با این نسخه ابتدایی تفاوت داشته و حتی برخی نرم افزارهای دیگر نیز به صورت پیش فرض روی آن نصب شده‌اند. بیشتر این نرم افزارها تحت سیستمی به نام Google Play Services هستند که سرویس‌های گوگل مانند گوگل پلی، جیمیل، یوتیوب و … را به اندروید می‌آورد.

به بیان بهتر، شما می‌توانید از نرم‌افزار AOSP به صورت رایگان استفاده کنید. اما نمی‌توانید از Google استفاده کنید. زیرا مانند کنترل شدیدی که اپل بر iOS دارد، گوگل نیز خدمات گوگل پلی را به شدت کنترل می‌کند. بنابراین شما برای استفاده از سرویس‌های گوگل در اندروید، به مجوز نیاز دارید و باید موافقت کنید که Google از محصولات شما کسب درآمد کند. با وجود اینکه بیشتر کشورهای جهان از نزدیک با گوگل و اندروید مرتبط هستند، تعداد زیادی از دستگاه‌های مبتنی بر اندروید بدون خدمات گوگل پلی وجود دارد. به عنوان مثال، گوگل اکثر محصولات خود را در چین ارائه نمی‌دهد.

بنابراین گوشی‌های هوشمند اندرویدی در چین از سرویس‌های گوگل بی بهره‌اند. فروشگاه‌های برنامه، برنامه‌ها و انواع ویژگی‌های آشنایی که در اندروید با آنها مواجه شده‌اید ممکن است جایگزین سرویس‌های اندروید در این گوشی‌ها شوند. اما هیچ یک از آنها محصولات گوگل نیستند. به عنوان مثال، تبلت‌های آمازون Fire است که از نسخه سفارشی اندروید به نام Fire OS استفاده می‌کنند، برنامه‌های گوگل را با گزینه‌های داخلی آمازون جایگزین کرده است. اما تمام این‌ها باعث نشده که اندروید از گوگل جدا شود. زیرا وابستگی اندروید به گوگل میلیاردها دلار برای این شرکت درآمد دارد.

پشتیبانی از انردروید به عهده کیست؟

پاسخ به این سوال چند جنبه دارد. به طور خلاصه، کارمندان Google تجربه اصلی اندروید و عملکرد هسته آن را حفظ می‌کنند. آنها مسئول افزودن ویژگی‌های جدید، بروزرسانی ویژگی‌های قدیمی و اطمینان از اینکه اندروید از اصول پروژه Open Source پیروی می‌کند، هستند.با این حال، اکثر سازندگان دستگاه‌های هوشمند، از پوسته اندروید استفاده می‌کنند. استفاده از پوسته اندروید به این معناست که آنها با اعمال برخی تغییرات روی کد اصلی اندروید، نرم افزار خود را ایجاد می‌کنند. به همین دلیل است که اندرویدی که در گوشی سامسونگ می‌بینید با اندرویدی که در گوشی OnePlus می‌بینید عملکردی مشابه دارند، اما طراحی ظاهری آنها با یکدیگر متفاوت است.

در این میان، موضوع توزیع اندروید نیز حائز اهمیت است. زمانی که شما برای اولین بار گوشی را از جعبه خارج می‌کنید، یک نسخه از اندروید با آن ارائه می‌شود. اما این نسخه اندروید چگونه بروزرسانی می‌شود؟ بسته به مدل و برند گوشی شما، ممکن است بروزرسانی اندروید آن از چندین پله عبور کند. نسخه جدید نرم افزار اندروید باید توسط گوگل ارائه شود. پس از آن، شرکت سازنده تلفن شما باید این نسخه جدید را به گونه‌ای بهینه سازی کند که مطمئن شود پوست آن همچنان به خوبی کار می‌کند. سپس، ممکن است لازم باشد این نسخه اندروید، از فیلتر اپراتور شما نیز عبور کند. این زنجیره طولانی رویدادها یکی از دلایل بزرگی است که باعث می‌شود گوشی‌های اندرویدی بروزرسانی‌های سریع در دستگاه‌های iOS را مشاهده نکنند. زیرا برای دستگاه‌های آیفون، همه چیز تحت کنترل اپل است. هیچ پوسته‌ای وجود ندارد و اپراتورها توانایی کمی برای تداخل با ظاهر و عملکرد iOS دارند.

امیدواریم با قابلیت های مختلف انروید آشنا شده باشید.